Saksanpaimenkoirien sairastavuus (vakuutusyhtiö Agrian tutkimus)

Started by Birgitta, la 05.12.09 - klo:18:42

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta

Uusimmassa Koiramme-lehdessä 11/09 on esitelty Ruotsissa vakutuusyhtiö Agrian tietokannan pohjalta saatuja tietoja eri rotujen sairastavuudesta ja kuolinsyistä ennen 10 vuoden ikää. Tietokanta sisältää tiedot 225000 koirasta, ja sitä on käytetty apuna tehtäessä rotukohtaisia profiileja rotujen terveystilanteen kartoittamiseksi http://www.agria.se/breedprofiles.

Materiaalin perusteella on löydetty kolme terveintä ja pitkäikäisintä rotua, jotka ovat pohjanpystykorva, bichon havanais ja siperianhusky :).

Yksi taulukoista puolestaan esittelee rotuja, joiden kuolleisuus ja sairastavuus ennen 10 vuoden ikää on suurin... Perinteisiä käyttökoirarotuja on 10 "kärjessä" useampia. Vuosina 1995-2002 saksanpaimenkoiraa ei kummastakaan taulukosta löydy, mutta palveluskoiraroduista dobermanni, bokseri, airedalenterrieri, suursnautseri ja sileäkarvainen noutaja ovat eniten kuolleiden/sairastavimpien listalla. Vuoden 2003-2006 sairastavuustilastosta sen sijaan löytyy myös saksanpaimenkoira sijalta 7 (listalla vieläkin korkeammalla bokseri, sileäkarvainen noutaja ja rottweiler).

Vaikka palveluskoiria voisi kuvitella jalostettavan nimenomaan terveyttä silmälläpitäen, siinä ei tämän tilaston perusteella monen rodun kohdalla kuitenkaan ole onnistuttu.

Vuosien 1995-2002 tilastojen mukaan saksanpaimenkoirien suuri kuolleisuus johtuu ennen kaikkea lonkkanivelen kasvuhäiriöistä, ja vuosien 2003-2006 tilastossa se on edelleen rodun yleisin kuolinsyy (sitä seuraavat syöpä, maha-suolitulehdukset, iho-ongelmat ja loukkaantumiset).

Ruotsissa aineiston perusteella laaditut rotukohtaiset profiilit on toimitettu rotujärjestöille jalostuksen ohjaamisen avuksi, ja ko. vakuutusyhtiö uudistaa eläinvakuutuksiaan rotukohtaisten elinikäodotusten pohjalta.

t. Birgitta

Birgitta

Tästä viimevuotisesta HS:n kuukausiliitteen artikkelista löytyy Agrian elinikätilastojen kärki ja hännänhuippu, josta ikävä kyllä löytyy myös saksanpaimenkoira:
http://www2.hs.fi/extrat/kuukausiliite/arkisto/2010/05/

Lyhytikäisimmät:

1. Irlanninsusikoira
2. Tanskandoggi
3. Berninpaimenkoira
4. Dobermanni
5. Leonberginkoira
6. Newfoundlandinkoira
7. Englenninvinttikoira
8. Bokseri
9. Suursnautseri
10. Cavalierkingcharlesinspanieli
11. Sileäkarvainen noutaja
12. Rottweiler
13. Pitkäkarvainen saksanseisoja
14. Saksanpaimenkoira
15. Suomenajokoira
16. Mopsi
17. Dreeveri
18. Bouvier
19. Pomeranian (kääpiöpystykorva)
20. Airedalenterrieri

Englanninvinttikoiran ja miksei saksanpaimenkoirankin löytyminen listalta pistää kyllä miettimään, miten paljon tilastoa muokkaa se, että käyttökoirat lopetetaan usein vähäisemmistä syistä kuin ns. seurakoirat. Eli viat, jotka käyttökoiralla ns. "haittaavat harrastusta" johtavat helposti koiran lopettamiseen, vaikka koira kevyemmässä käytössä voisikin elää normaalia elämää.

Go Up