Lihapohjainen tuoreruoka koiralle paras vaihtoehto

Started by Birgitta, ma 08.06.20 - klo:15:12

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta

Suomessa on Anna Hjelm-Björkmanin johdolla tehty hyvää tutkimusta kuivaruokien vaikutuksesta koiran terveyteen.

Joistakin koirien kuivamuonista on tutkimuksessa löytynyt jäänteitä mm. eläinlääkärien eläinten lopetukseen käyttämistä nukutusaineista ja sellaisten eläinten DNA:ta, joita ei mainita tuoteselosteessa.

Herää kysymys, mitä eläimiä näihin ruokiin oikeasti jauhetaan, ja mistä ne ovat peräisin. Jostain syystä koiranruokien valmistajilta ei vaadita näitä tietoja.

Meillä omat koirat ja myös pennut ovat syöneet jo yli 15 vuoden ajan pelkästään lihapohjaista, lisäravinteilla ja vitamiineilla tasapainotettua tuoreruokaa. Viimeiset vuodet hiilihydraatin osuus on ollut vain 3-4 % ruoan painosta. Kuiva-aineesta yli 70 % on tuoretta eläinpohjaista proteiinia ja rasvaa.

Anna Hjelm-Björkman tuo esiin, että kuivamuonissa raaka-aineiden suhteet ovat usein aivan päälaellaan, eli hiilihydraatin osuus kuiva-aineesta onkin tuo 60-70 %, jolloin myös proteiinista suuri osa on kasvipohjaista. Eläinperäistä proteiinia ja rasvaa, joita koira eniten tarvitsee, on vain nimeksi.

https://areena.yle.fi/1-50278166

Itse ajattelen, että koska koiralla on lihansyöjän ruoansulatusjärjestelmä, niin voidakseen parhaalla mahdollisella tavalla ruoankin tulisi olla vahvasti lihapohjaista. Pitää vain huomioida, että koska koti-/harrastuskoira ei elä luonnossa, se ei tarvitse energiaa niin paljon, että saisi tarvitsemansa määrän vitamiineja ja kivennäisiä ruokamäärästään. Siksi ruokaa täytyy hieman täydentää erilaisin lisäravintein/vitamiinein.

Omasta kokemuksesta tiedän, että lihapohjaisella raakaruoalla ruokittuna koirat pysyvät pitkään hyvässä kunnossa. Esimerkkinä vaikkapa meidän Emppu (Sonorian Despina), joka tässä videoituna agilityn rotumestaruuskisoissa 13-vuotiaana:
https://www.facebook.com/watch/?v=1009065759259139

Go Up