Koiran tapakasvatuksesta - Koiramme-lehden 11/2015 juttu Pelko pois!

Started by Birgitta, to 12.11.15 - klo:17:16

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta

Luettuani uusimman ‪Koiramme‬-lehden jutun Pelko pois!, oli ihan pakko katsoa jakso Cesar Millanin Koirakuiskaajaa. Nyt voi taas hengittää :).

Miten kauas koiran sielunelämästä voidaankaan koira inhimillistää. Ei ihme, että koirat ovat sekaisin tänä päivänä. Jutussa tehdään päätelmiä myös omistajan luonteesta koiran käyttäýtymisen perusteella. Siitä voi vetää mm. seuraavat johtopäätökset: Jos sinulla on epätasapainoinen koira, et ole "reilu heppu"...?? Jos koirasi ei ole "reipas ja peloton", se kielii jotain negatiivista "omistajansa arvomaailmasta"...??

Koiraa pitää kohdella rakkaudella ja kauniisti ^^(, mutta varsinkin voimakasluonteisen koiran tulee myös kunnioittaa omistajaansa auktoriteettina, jotta se olisi hallinnassa silloinkin, kun se voimakkaiden viettiensä viemänä aikoo tehdä jotakin ei-toivottua ja aiheuttaa vaaraa/haittaa joko itselleen tai muille. Ja muuta keinoa tähän ei valitettavasti ole kuin jonkinasteinen "pelottelu", joka ei siis ole "aina väärin", eikä se todellakaan ole "toiselle tahallaan aiheutettua henkistä kärsimystä" (kyllä, jutussa puhutaan koirista (!) ¨Q¨.

Koiran pitää yhtäkkisessä vaarallisessa tilanteessa omistajan asenteesta ja äänensävystä päätellä, että sille saattaa aiheutua tilanteessa jotain epämiellyttäviä seuraamuksia, ellei se toimi omistajan haluamalla tavalla. Tämän uhan olemassaolon pentu on oppinut jo pentulaatikossa emältään, joka kasvattaa pentujaan tarvittaessa irvistämällä/murahtamalla/ottamalla niistä kiinni hampaillaan niin, että pennun olo voi olla hyvinkin epämiellyttävä. Emä on siis tehnyt jo tämän työn. Omistajalle riittää, että hänen elekielensä muistuttaa pentua emän kasvatustavoista, joten koiraan ei yleensä tarvitse koskaan fyysisesti koskea, jos tämä "uhkailu" onnistuu pentua kasvatettaessa sopivissa tilanteissa oikein.

Niin suojattua elämää on nyky-yhteiskunnassa lähes mahdotonta elää, etteikö sellaisia yllätyksellisiä tilanteita joskus tulisi eteen jokaiselle koiranomistajalle, joita ei ole mahdollista etukäteen harjoitella, vaikka kuinka haluaisi. Tilanteita, joissa koiralla pitää jo oman turvallisuutensa takia olla valmius toimia nopeasti omistajan ehdottamalla tavalla, vaikkei aina haluaisikaan.

Toivottavasti ainakin jokainen vahvaluonteisen koiran tuleva omistaja selvittää soveltuvat keinot koiransa tapakasvatukseen sen kasvattajalta. Pelkkä kehumalla ja palkitsemalla kouluttaminen ilman auktoriteettia ei kerta kaikkiaan aina riitä.

Go Up