Pikkuisia partamonneja... :)

Started by Birgitta, su 27.04.14 - klo:13:16

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta

Iloinen perhetapahtuma akvaariossa 27.4... ''"" ""!!#.

Kahdesta saamastamme tyttöpartamonnista toinen olikin näköjään poika, ja nyt meillä on x kappaletta eilen syntyneitä partamonneja... ¨Q¨. Ensinäkemältä sanoisin, että luolan katossa potkii noin 20 nuijapäätä.

Koiras on vahtinut pesäluolassa munia muutaman päivän (naaras kuulemma syö ne muuten), ja nyt kun poikaset ovat kuoriutuneet, se on alkanut leyhytellä eviään siellä ilmeisesti pitääkseen yllä virtausta ja saadakseen poikasille hapekasta vettä. 5-10 päivän päästä poikaset lähtevät pesästä uiskentelemaan.

Jos eivät joudu akvaariokavereitten suuhun, niin jonkin ajan kuluttua täältä saa sitten noutaa niitä uusiin koteihin...! En tiedä, kauanko nuo kasvaa "luovutusikään" 4-5 -senttisiksi, mutta jos on mietinnässä partamonni, niin seuratakaa tilannetta!

Myös toinen noista isoista etsii nyt sitten uutta kotia, koska ovat kuulemma aika innokkaita lisääntymään vauhtiin päästyään... Ikää tällä todennäköisesti noin 1 v ja kokoa vajaat 10 cm.

http://koti.mbnet.fi/ap85/partis.htm

Birgitta

Lähempi tarkastelu osoittaa, että poikasia lienee sellaiset 30 kpl. Ovat kasvaneet, ja käyttäytyvät jo selvästi enemmän "kalamaisesti". Eilen, n. 5 päivän ikäisinä olivat ensimmäistä kertaa vähän hajaantuneet pesäluolansa katosta luolan eri puolille. Hienosti sujuu imukupilla roikkuminen pesäluolan seinässä  ((¨¨.

Äitimonni on päivystänyt aika tiiviisti luolan ulkopuolella, mutta nyt sekin näyttää liikkuvan vähän enemmän normaaliin tapaan. Isämonni näkyi tänään lyhyesti käyvän pesän ulkopuolella ensimmäistä kertaa, mutta meni heti takaisin, kun lähestyin. Se ei ole syönyt ties kuinka pitkään aikaan, koska on vahtinut munia ja poikasia ihan koko ajan. Ruoka-aikoina muiden kalojen erehtyessä liian lähelle luolaa se tekee nopeita syöksyjä ulos ja ajaa ne pois. ^Q^.

Ruokin noita muita nyt vähän enemmän, josko olisi mahat sitten sen verran täynnä, että jättävät poikaset paremmin rauhaan niiden lähtiessä pesästä.

Birgitta

Partamonniperhe 2.5.-14. Poikasilla ikää 5 päivää.
http://www.sonorian.fi/Video/Partamonnit2.5.2014.wmx

Se videon lopussa kiven päällä lepäilevä sievä tyttömonni etsii nyt sitten uutta kotia mahdollisimman pian, koska emme toivo jatkossa enää lisää pikkumonneja.

(Poikasten hoidon päätyttyä kodinvaihtaja voi olla myös isämonni, jos joku tykkää siitä enemmän.)

Kyselkääs tutuiltanne, joilla on akvaarioita. Saa tulla hakemaan!


Birgitta

Hep :)! Ensimmäinen yltiöpäinen poikanen juuri bongattu pesästä lähteneenä ¨¨&. Ikää siis 5 päivää, ja pituutta noin 1,5 cm.

Tässä ainoa parin sekunnin videopätkä, joka ehdittiin kuvata ennenkuin ko. tyyppi ripustautui näkymättömiin akvaarion nurkkaan.
http://www.sonorian.fi/Video/Partamonni5vrk2.5.-14.wmx

Hmm... Mahtaako nuo kaverit enää syödä tuon mittaisia... Eli pitääkö mun oikeasti löytää kohta koti kolmellekymmenelle monnille... §§´´.

Isämonnin nähty myös ensimmäistä kertaa käyvän syömässä pikaisesti.

Birgitta

Tässä tämä kotia etsivä touhukas tyttömonni:
http://www.sonorian.fi/Video/Partamonnitytto2.5.-14.wmx  

***
Oho...Hmm... Hetkinen ;;`` (Nyt se toimii, mutta latautuu ainakin mulla kauhean kauan...)

Birgitta

Päivitystä: Aikuiselle saattoi löytyä jo koti, varmistan vielä, kun selviää.

Birgitta

Pari päivää sitten muutama 8 vrk ikäinen poikanen ajautui jo ulos pesäluolasta ja näytti reippaasti syödä puputtavan pesän ulkopuolella.

Tänään on ikää 10 päivää, ja muutama poikanen löytyy jo muiden kiviluolien katoista piileksimästä. Suurin osa kuitenkin edelleen pesässä isämonnin kanssa, joka välillä käy ihan lyhyesti jo ulkonakin, mutta pysyttelee silloinkin pesän tuntumassa.

Birgitta

Eipäs löytynytkään kotia tyttöpartamonnille, koska ko. akvassa oli ennestään poikamonni. Eli tämä herttainen tyttö edelleen ilman kotia:
http://www.sonorian.fi/Video/Partamonnitytto2.5.-14.wmx  

Annetaan ainoaksi partamonniksi tai toisen tyttömonnin seuraksi.

Birgitta

31 kpl pikku partamonneja laskettu tänään... ¤Q¤.
Yksi myös mitattu, ja kokoa oli 1,8 cm.

Birgitta

Päivän lukema edelleen 31 kpl, joten hyvin näyttää menevän ::??.

Ja nyt voi uuteen kotiin lähteä kumpi tahansa vanhemmista, kun poikaset ovat näköjään itsenäistyneet. Siis joko ainoaksi partamonniksi tai samaa sukupuolta olevan kaveriksi. Akvaarion koko vähintään 100 l.

Birgitta

Poikaset ovat tosi suloisia, ja muistuttavat pikkuhiljaa yhä enemmän aikuisia partamonneja, mutta miniatyyrikoossa.

Suurimmat poikaset ovat nyt 3 cm, pienimmät 2 cm mittaisia.
Ja ikää on 3 kk + 1 viikko.

Ainakin 25 kpl laskin olevan paikalla ruoka-aikaan, kasvitiheiköissä varmaan muutama lisää, eli hyvin ovat tuolla menestyneet >>´´.

Birgitta

Päivän lukema 27 kpl, enkä varmaan nähnyt kaikkia :).

Birgitta

Ikää kohta 5 kk, ja pituutta suurimmalla tänään mitatulla 3,6 cm.

Herttainen näky, kun 13 pientä monnia riippuu lasissa nukkumassa tasaisessa rivissä. Äitimonni riippuu seurana. Varmaan ollut levänsyöntikoulu menossa, ja sitten on tullut väsy ''"".

Loput pienet muissa laseissa ja kasveissa.

Koska äiti- ja isämonni eivät ryhtyneetkään lisääntymään villisti ainakaan vielä, niin saivat molemmat toistaiseksi jäädä tänne >>´´.

Birgitta

Laskenta tuotti tänään 33 poikasta, eli hyvin menee __"". 3,7 cm oli pisin mitattu.

Birgitta

Laskenta ruoka-aikaan: 35 poikasta !==.

Birgitta

Miten näitä löytyy koko ajan lisää... Nyt niitä on 36 kpl ''"".

Ja viikon päästä ikää 6 kk. Melko hitaasti kasvavat tällaiset... Ei vieläkään "luovutusiässä"... Mutta mikäs siinä, kivahan noita on katsella.

Birgitta

26.10.: Poikasia löytyi taas lisää, tänään laskin 40 kpl .."". Huomenna ½-vuotis synttärit >>´´.

Birgitta

Äiti- ja isämonni olivat sitä mieltä, että nykyinen pesue tulkoon toimeen omillaan, ja pyöräyttivät (ilmeisesti eilen) yli 90 uutta munaa pesäluolan kattoon ..""!! Edelliset poikaset ovat siis nyt reilut 7 kk vanhoja.

Onneksi tapaus oli helppo huomata, kun isäkala oli taas vetäytynyt vartioimaan ja leyhyttelemään vettä pesäluolaansa, ja ehdin ottaa mätimunat parempaan talteen ennenkuin ehtivät kuoriutua... Luolakin lähti sitten vähäksi aikaa, ettei tuu isäkalalle paha mieli, kun paikka onkin tyhjä.

Oli muuten mahdotonta saada isäkalaa tönimällä tai luolaa ravistamalla pois munien luota. Oli pakko nostaa luola pois vedestä, jotta suostui irrottautumaan...

Tunnen itseni nyt vähän ikäväksi ihmiseksi... ::).

Birgitta

Poikasilla ikää 7 kk ja risat. Suurin mitattu 4,2 cm, aika moni vielä siinä 3 cm paikkeilla.

Birgitta

Kuulumisia akvaariosta taas :).

Partamonnipoikasten ikä on nyt 10 kk, ja ovat niin hidaskasvuisia ja kiehtovia seurattavia, että ovat vieläkin täällä :). Matkan varrella heikoimmat ovat hiipuneet, mutta jäljellä on todistetusti ainakin 34 poikasta.

Isä- ja äitikala ovat jo kahteen kertaan kuteneet uudestaan näiden poikasten jälkeen, mätimunia molemmilla kerroilla 80-90 kpl. Onneksi tapaus on helppo huomata, koska isäkala katoaa välittömästi kuvioista täysin munia vahtimaan, ja ne on sitten helppo poistaa ennen kuin ehtivät lähteä kehittymään.

Myös leväbarbit ovat vähintäänkin harjoitelleet kutemista, mikä on ilmeisesti kohtuullisen harvinaista, joten olin ihan innoissani, kun huomasin >>??. Ovat jo monta päivää olleet osittain syömättä ja piilotelleet tiheikössä. Välillä vähän kisailevat näkösällä ja sitten taas piiloon. Mitään ihmeellistä olosuhteiden tai veden laadun muutosta ei pitäisi olla tapahtunut, joten en tiedä, mistä sitten ovat innostuneet. Ehkä kasvillisuus on vihdoin saavuttanut sopivan rehotusasteen :D.

Go Up