Temperamenttinen koira kotona

Started by Birgitta, ke 12.10.11 - klo:17:46

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta

Jatkan tänne täältä http://www.sonorian.fi/forum/index.php?topic=1227.0 ,
koska on enemmänkin yleistä asiaa temperamenttisista koirista:

Vilkkaan koiran kohdalla vahvistetaan aina rauhallista käyttäytymistä halutuissa tilanteissa, ja estetään/katkaistaan alkuunsa ei-toivottu toiminta. Näin koira oppii itse pikkuhiljaa säätelemään omaa mielentilaansa. Toimii jopa, kun opettaa kahta temperamenttista koiraa leikkimään keskenään, ja riskinä on ilman asiaan puuttumista loukkaantuminen, tappelu tai ihan vaan juokseminen päin seiniä...
==//

Erilaiset ärsykkeet eivät myöskään saisi johtaa kiihdyttävään toimintaan, tai jos näin tapahtuu, tunnetila pitää muuttaa, eikä koira saisi kokea saavansa itselleen mielihyvää tai muuta hyötyä ylikiihtyneenä.

Luonnostaan vilkas ja taistelutahtoinen koira on taipuvainen kääntymään enemmän ja enemmän vilkkaaksi ja taistelutahtoiseksi, jos se kokee asioita, jotka vahvistavat ko. käyttäytymistä.

Meillä kun on talossa 5 enemmän tai vähemmän temperamenttista koiraa, ei kiihtyminen tai levottomuus sisätiloissa todellakaan tule kysymykseen, koska silloin varsinkin narttujen rauhanomaiset välit ovat heti vaarassa. Koirat kun pyrkivät aina luonnostaan palauttamaan ns. "ruotuun" lauman harmoniaa rikkovat jäsenensä, niin parempi opettaa koirat säilyttämään harmonia siten, ettei mitään välikohtauksia pääse syntymään.

Omistajien kesken on yleensä eroja siinä, mitä kukakin pitää häiritsevänä käyttäytymisenä, ja yleensä eroja on saman perheen sisälläkin, mikä tuo tilanteeseen koiran kannalta omat ongelmansa.

Temperamenttisesta koirasta ei tietenkään saa flegmaattista, mutta häiritsevän käyttäytymisen voi kyllä estää.

Mulle tuli heti mieleen suositella Cesar Millanin TV-ohjelmia ihan kaikille energisten koirien omistajille.

Niissä on usein tosi hyvin käytännön tasolla kuvailtu koiran mielentiloihin vaikuttamista, sitä mistä mikäkin mahdollisesti johtuu, ja miten omistaja voi omalla asenteellaan ja toiminnallaan muuttaa koiran käyttäytymistä.

Go Up