OT: Sääksikamera - Kalasääsken pesä Hailuodossa

Started by Birgitta, ke 15.06.11 - klo:12:48

« edellinen - seuraava »
Go Down

Birgitta


Birgitta

Näin äsken sen neljännenkin poikasen vihdoin. Oli surkeen paljon pienempi kuin muut! Sehän syntyi melkein viikkoa myöhemmin kuin ensimmäinen. Miten sen käynee, viekö isommat kaiken ruoan...

Birgitta

Äsken isäsääksi toi kalan, joka syötettiin poikasille, ja pieninkin oli terhakkaana ruokajonossa saaden osansa. Kyllä se pärjää ~Z~.

Birgitta

Voi sitä pienintä raukkaa... Hengissä se edelleen on, mutta kokoero vanhempiin sisaruksiin senkun kasvaa. Nyt isommat on jo kaksi kertaa suurempia! Taas se on tuolla takarivissä ruoka-aikana, eikä saa mitään... :(.

Birgitta


© Voitto Pulkkinen

Jee! Pieni eturivissä ruoka-aikaan, ja sai ainakin muutaman palasen :) --,,!

Noi isommat on kyllä kasvaneet ihan hurjasti siitä kun viimeksi pari kolme päivää sitten kameraa katselin! Taitaa olla hyvät kalavedet.


Birgitta

Voi surku :(! Toi on just kesäaikaan ikävää, että jos vanhemmille sattuu jotain, niin poikasetkin kuolee...

Meillä oli taas tänä kesänä räystään alla västäräkin pesä, ja jostain syystä vain toinen vanhemmista ruokki poikasia. Aika kauan se siihen näytti pystyvän, mutta yhtenä sateisena kylmänä päivänä sitten pesä hiljeni yhtäkkiä. Voi nippanappa olla, että lähtivät pesästä jo siinä vaiheessa, mutta emo käyttäytyi niin kummallisesti, eikä poikasia näkynyt pihapiirissä, että vähän pelkään huonosti käyneen.

Onneksi sentään naapurin västäräkinpesästä tuli poikaset lentokykyisiksi, niin on saanut niitä sitten katsella tässä meidänkin nurmikolla **"".

Birgitta

Nauvon Seilissä on myös hienoissa maisemissa 3 poikasta :). Vähän nuorempia kuin Hailuodossa.
http://www.natureit.net/kamera/seili?mode=wide&refresh=2

Ja tuolla lisää nettikameroita, myös videoita:
http://www.luotio.fi/forum/viewtopic.php?f=14&t=9&sid=dfb18b09b424ee350bb16a7dec0222c3

Yhdessä videopesässä on jo isot poikaset. Tässä on äänikin mukana. Hieno!
http://www.rspb.org.uk/reserves/guide/l/lochgarten/abernethyvideo.aspx

ctrl+ -toiminnolla saa kuvan sopivan kokoiseksi. (Täyskokoisena mulla ainakin tosi epätarkka jo.)


Birgitta

Mattsin palstalta:
"Sääksellä voidaan kolmimunaisuutta pitää "normaalina" ja se on keskimäärin hieman alle kolmen. Tapaukset, joissa pesässä on 4 munaa tai 4 poikasta ovat äärimmäisen harvinaisia. Sen esiintymisen selvittämiseksi kävin läpi Merenkurkun alueen tutkimusraportit vuosilta 1962 - 2010. Runsaasta 700:sta pesinnästä 684 pesinnän muna- ja/tai poikasluku oli jokseenkin selvitettävissä. Pesintöjä, joissa oli joko 4 munaa, saman verran munia ja poikasia tai kuoriutuneita poikasia oli 8 kpl. Vain kahdessa pesinnässä kaikki 4 poikasta selvisivät rengastusikäisiksi."

Sen viimeiseksi kuoriutuneen selviämisen todennäköisyys Hailuodossa on siis todella pieni, voi sentään...

Birgitta

Sanoi asiaa tuntevat tuolla palstalla mitä tahansa, niin mä kyllä uskon ton pienen mahdollisuuksiin koko muutaman päivän mittaisella sääksiasiantuntijuudellani ((¤ ``""!

Ei mun mielestä pieni koko suhteessa muihin tarkoita, ettei voisi selviytyä. Minkäs se sille voi, että on syntynyt niin paljon muiden jälkeen... ::??. Ja sehän on tosi fiksu ja sisukas, vaikka on pieni. On paikallaan ja lämmittelee, kun ei ole ruoka-aika, ettei kuluta energiaa. Ei myöskään tappele turhaan isompiaan vastaan ja tuhlaa voimiaan, vaan odottaa ruokaa tarvittaessa kiltisti takarivissä, ja syö sitten, kun muut on täynnä. Nokastakin kyllä antaa muille, jos tilanne vaatii --,,.

Tää energiansäästömetodi edellyttää tietysti, että ruokaa tulee tarpeeksi, koska muutenhan sitä ei riitä jonon viimeiselle... Jos kerran koiranpennutkin kasvaa vähällä ruoalla ja hitaasti terveiksi isoiksi koiriksi, niin miksei sitten linnutkin :).

Sitten tietysti, jos ne isommat alkaa kiusata oikein kunnolla tätä pienintä, asia on eri, mutta ymmärsin, ettei nämä olisi mitenkään erityisen kovia tappelemaan keskenään.

Toi vähän huolestuttaa, että emo istuskelee nyt koko ajan siinä pesän reunalla eikä enää lämmitä poikasia. Se pienin varmaan tarvitsis sitä vielä...

Peukkuja pienelle >>´´!

Birgitta

...Ja juuri kun eilen aamulla pikkuinen oli vielä niin reipas, niin ilmeisesti kylmyys, sade, kova tuuli ja niiden myötä huono kalaonni koituivat sitten kuitenkin sen kohtaloksi, ja pieni lensi tänään lintujen taivaaseen ``""...

Birgitta


© Voitto Pulkkinen

Juhannuspäivän ilta Hailuodossa.

Poikaset lähtevät pesästä elokuun alkupuolella, mutta siipiä täytyy alkaa pikku hiljaa harjoittaa :). Ja hienot ne jo onkin **"".


Birgitta


© Voitto Pulkkinen

1.7. Yhdellä poikasella on jo näin hienot siipisulat :).

Birgitta


© Voitto Pulkkinen


On siinä selvää petolinnun näköä :).


Birgitta


Birgitta


© Voitto Pulkkinen

Ikää poikasilla nyt noin 1 kk.

Birgitta


Birgitta


@ Voitto Pulkkinen

15.7. Tomerana pikkuinen treenaa --,,.@ Voitto Pulkkinen

Kalaa tulossa.

Go Up